HTML

MENTSÜK MEG EGYÜTT A BUNYEVÁC NÉPET!


Preambulum: részletesen a BUNYEVÁC HOLOKAUSZT című blog tartalma ecseteli mindazt, miként bánt el 2006-ban a magyar parlament, az MTA volt elnöke állásfoglalására támaszkodva a magyarországi bunyevác néppel.
Miként akadályozták meg, hogy 13 más honi kisebbséghez hasonlóan mi bunyevácok is elismert nemzetisége legyünk ennek az országnak. Mely országban megítélésem szerint álszent módon kezelik intézményesítetten a kisebbségek sorsát, látszatszerűen érvényesítik azok törvény és alkotmány által rögzített jogait.
Olyan diszkrimináció ez egy EU tagállam esetében, amit naiv hitem szerint az EU-nak sem lenne szabad tétlenül szemlélni.

Kedves bunyevác barátaimmal és nem bunyevác segítőimmel együtt eltökélt célunk az, hogy a bunyevácokat ért sérelmeket és méltánytalanságokat úgy hazai, mint nemzetközi fórumok által orvosoltassuk, hogy a bunyevác nép is elfoglalhassa méltó helyét azon a nemzetiségi palettán, ahol evidens módon kellene, hogy helye legyen.

Ehhez kérjük minden, ügyünkben lojalitást vállaló ember segítségét a világból!

Muity Mijo
a bunyevácok nemzetiségi elismertetésére irányuló népi kezdeményezés elindítója
Magyarország-Hungary, Baja

IDE ÍRJ!

Ha beszéled a bunyevác nyelvet, és többet szeretnél megtudni e népről, akkor kattints ide:

BUNJEVCI-BUNYEVÁCOK




FACEBOOK oldalam

YOUTUBE oldalam

CROATIA STRÓMANJAI ...

Friss topikok

Archívum

Tisztelt Megszólítottak!

2010.02.06. 09:36 Muity Mijo



Tisztelt Megszólítottak!

Ne felejtsék el, hogy Önök is szorulhatnak az élet során segítségre. Ne felejtsék el, ha most nekünk segítenek, akkor azzal valahol önmaguknak, gyermekeiknek, unokáiknak és az őket követő generációknak is segítséget nyújtanak, mert hozzájárulnak ahhoz, hogy egy szép kultúra megmaradhasson a maga jellemző tradícióival, a maga egyedi sajátosságaival.

Egy nép, ha valahova beolvasztják, először csak sorvadásnak indul, egy darabig még úgy-ahogy agonizál, majd a beolvasztók szándéka megtestüléseként halottá válik! Meghal, enyészetté válik és a helyét elfoglalja egy olyan előttünk idegen kultúra, mely céljában semmivel sem különb, mint amikor idegen hordák próbálnak meg leigázni más népeket, megkaparintva azok javait és szülőföldjüket. És ha az adott nép hagyja magát, megadja magát a sorsnak, akkor onnantól beindul annak agymosása, és meglepően rövid idő múlva már ő maga kezdi hangoztatni azon mivoltát, amelybe valójában belekényszerítették. Ezt a már eddig is hatalmas károkat okozó agymosást szeretnénk megtorpanásra kényszeríteni, bunyevácainkat és az azokkal lojalitást vállalókat felrázni, és közös erővel elnyerni méltó helyünket azon a nemzetiségi palettán, melyhez a magyar alkotmány és a vonatkozó honi törvények szerint még akkor is jogunk van, ha ez a "nagy horvát biznisz" haszonélvezőinek nagyon nem tetszik.

Mindenkinek joga van "horvátoskodáshoz", csak éppen azzal bunyevácként elveszíti egyrészt önbecsülését, másrészt vérei és más olyanok előtt is a becsületét, akik tisztában vannak a megmásíthatatlan történelemmel, akiknek a szemében az identitástudat, a gyökerekhez való ragaszkodás, a hagyományok és az anyanyelv ápolása, azok más nemzetiségek előtti bemutatása becsülendő erény.

Könyörögve kérem bunyevácainkat, ne kövessék az olyan ordas megnyilvánulásokat, mint amikor némelyek merő érdekből önkontrolljukat veszítve idáig mennek el: sváb az apám, bunyevác az anyám, de én horvát anyanyelvűnek és identitásúnak vallom magam. Ez már végtelenül szánalmas ...

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sos-bunyevacok-bunjevci.blog.hu/api/trackback/id/tr911733442

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása